EYE OF SOSEKI杭州黃龍萬科體驗店,浙江 / 杭州匠研組設計事務所

構建溫潤透鏡的律動空間

項目標簽

位置:
類型:

非常感谢 杭州匠研组设计事务所  对gooood的分享。更多关于他们:Z’ARTISAN Design Studio on gooood.
Appreciation towards Z’ARTISAN Design Studio for providing the following description:

 

新零售已经发展到达一个新的高度
新时代消费群体
商业-文化-艺术
传统的认知边界也许被模糊化

New retail has reached a new height
Consumer group in the new era
Commerce-culture-art
Traditional cognitive boundaries may be blurred

 

漱石,作为定位高端个性化品牌,早已从传统同质化零售中脱颖而出。转变为由艺术家,设计师和商业品牌寻因并行的独特体验,文化融合,装置艺术等新元素的体验式消费。本案不仅是一个常规的零售店,更蕴含着一个品牌自身的文化和魅力,而作为设计方,我们更期望通过本案,与品牌文化进行一次对话。并将这种交流融入设计之中,为品牌作出一次关于未知旅程的探索,使整个品牌文化更具创新力量。

As a high-end personalized brand, Soseki has already stood out from the traditional homogeneous retail. It has transformed into the unique experience of artists, designers and commercial brands, and experiential consumption of new elements such as cultural integration and installation art. This case is not only a regular retail store, but also contains a brand’s own culture and charm. As a designer, we hope to have a dialogue with the brand culture through this case, integrate this exchange into the design, and make an exploration of the unknown journey for the brand, so that the whole brand culture has more innovative power.

▼眼镜店外观,展现出一种透镜律动交叠的视觉实景,exterior view of the store with the visual scene of rhythmic and overlapping lens

漱石线下体验店,在兼具展示、体验和销售功能的同时,它也将成为一张品牌对外宣传的名片。这样一个综合性质的空间,其本身便极具戏剧意味。因此在设计过程中,这一内在情态被作为设计线索加以思考。正如眼镜,或柔,或刚,整个空间做完合理的动线,私密和敞开分区之后,设计师希望将透镜律动交叠的视觉效果带入到空间中,形成一种独特的视觉体验。空间对外衔接部分采用一整面落地白玻璃,使整个店铺化身一个超大橱窗展厅,优雅而不失神秘。

Soseki Offline Experience Store will also become a business card for brand publicity while it has the functions of display, experience and sales. Such a comprehensive space is dramatic itself. Therefore, in the design process, this internal modality is considered as a design clue. Just like soft or rigid glasses, reasonable moving lines and private and open partition are created for the whole space. After that, the designer hopes to bring the visual effect of overlapping and rhythmic lens into space, and form a unique visual experience. The external connection part of the space uses a whole floor-to-ceiling white glass, making the whole store an elegant and mysterious super-large window exhibition hall.

▼眼镜店主入口,墙面上镶有店铺的logo,the main entrance of the store with the logo on the wall

顶部的圆弧造型延续了整个空间的元素,设计师希望整个空间不再像以往显得沉重、刻板与乏味。重新审视展示的目的,在于引起人们对空间次序排列固定思维的思考,在传统与改变之间,是否存在更多的可能?

▼顶部圆弧结构概念,the concept of top arc structure

The arc shape at the top continues the elements of the whole space. The designer hopes that the whole space will not be as heavy, rigid and boring as it used to be. The purpose of display is to arouse people’s fixed thinking about spatial order and arrangement. Is there more possibility between tradition and change?

▼眼镜店室内局部,顶部的圆弧造型延续了整个空间的元素,partial interior view of the store, the arc shape at the top continues the elements of the whole space

墙身层层的凹凸肌理及其颜色变化,如同透镜在光照下的层层光晕,创造出现代感与未来感的视觉感受。弧形、流线型让空间层层推进,使其显得流畅、灵动且具有张力。天花上的简单造型灯在空间中既产生照明作用又与展柜相得益彰,空间中用纯粹的白色加以原木色突出层次感,这样简化的色彩处理手法让产品成为整个空间里最具有色彩的主角。开放式的空间结构设计让人与产品有更多的交流与互动,缩小人与产品的距离感,打破传统展柜的束缚,让整个空间更加轻松与肆意。

▼透镜律动交叠的视觉装置概念,the concept of visual device of rhythmic and overlapping lens

Layers of concave and convex texture and color change of the wall are like layers of halo of the lens under the light, creating the visual sense of modern sense and future. The arc and streamline make the space move forward layer by layer, making it smooth, flexible and tensive. Simple modelling lights on ceiling not only have lighting effect in space, but also complement each other with exhibition cabinets. In space, pure white and burlywood are used to highlight the layered sense. This simplified color processing method makes the product the most colorful protagonist in the whole space. The open space structure design enables people to have more exchange and interaction with products, narrows the distance between people and products, breaks the restraints of traditional exhibition cabinets, and makes the whole space more relaxed and free.

▼眼镜店室内局部,弧形、流线型让空间层层推进,partial interior view of the store, the arc and streamline make the space move forward layer by layer

▼眼镜店室内局部,墙身层层的凹凸肌理及其颜色变化创造出现代感与未来感的视觉感受,partial interior view of the store, layers of concave and convex texture and color change of the wall create the visual sense of modern sense and future

▼眼镜店室内局部,空间中用纯粹的白色加以原木色突出层次感,partial interior view of the store, pure white and burlywood are used to highlight the layered sense

▼眼镜展示台及墙面细节,details of the glasses display stages and the walls

▼空间轴测图,the axon

▼平面布置图,layout plan

▼主入口立面,the elevation with the main entrance

▼顶部圆弧结构节点图,construction details fo the top arc structure

设计时间:2019.1
项目地点:杭州黄龙万科
委托单位:SOSEKI
作品类别:新零售
设计机构:匠研组设计事务所
设计团队: 汪志鹏 / 周扬涛
摄 影:Zhang-X

Design time: January 2019
Project location: Huanglong Vanke K-Lab, Hangzhou
Entrusting party: SOSEKI
Category of works: New retail
Design institution: Z’ARTISAN Design Studio
Design Team: Thomas Wang / Oscar Zhou
Photo by: Zhang-X

More: Z’ARTISAN Design Studio        更多关于他们:Z’ARTISAN Design Studio on gooood.

發表評論

隨機推薦工作 所有工作 ?

江西时时事件